Bu faktörlerden biri «fiziksel ortam»dır.

*Çevrenin ısısı

*Işıklandırma

*Gürültü

*Renk

*Müzik

*Koku

*Temizlik

  • İç mekanın ısı düzeyi kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise soğuk olmalıdır. Ancak bu sıcaklık ve soğukluk düzeyinin hastayı rahatsız edecek boyutta olmamasına özen gösterilmeli mümkünse iç mekanın ısı düzeyi hastalara sorularak ayarlanmalıdır.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda beyaz renkli ışıklandırmanın sağlık hizmetine uygun olduğu saptanmıştır. Sarı veya kırmızı, mavi gibi renkli ışıklandırmalar mekanda kullanılmamalıdır. Bu tip ışıklandırmalar hastaların gözlerini yorabilir.
  • Tadilat, çığlık gibi gürültülü sesler hastaları rahatsız edebilir bu nedenle dikkatli ve özenli olmalıyız. Hastalardan rahatsız oldukları nedeni ile muhakkak özür dilemeliyiz. (Diş hekimlerinin tedaviye başlamadan önce hastasından tedavi esnasında aletlerden sebep oluşacak gürültülü seslerden dolayı özür dilemesi gibi..)
  • Yapılan araştırmalar sonucunda mavi ve pembe rengin güven ve rahatlık vermesinden kaynaklı sağlık hizmetine uyumu saptanmıştır. Neon veya koyu tonlu renkler (siyah, gri, kahverengi gibi) mekanda ve üniformalarda hatta aksesuarlarda (bileklik, toka gibi) kullanılmamalıdır.
  • Hastalara enstürmantal müzikler dinletilmelidir. Sözlü şarkılar kesinlikle değil!.. Özellikle sağlık kurumlarında akustik müziklerin rahatlatıcı etkisi görülmüştür. Enstürmantal müziklerde de keman değil gitar ağırlıklı olanlar tercih edilmelidir. Özel zevklerimize göre dinleti yapmamalı mümkünse hastalara danışılarak onların görüşlerini de alarak mekan içerisinde dinletisi yapılacak müzikleri belirlemeliyiz. (Diş hekimlerinin çalışma ortamında yoğun alet seslerinin olması sebebi ile dinletisi yapılan müziğin ses tonunun bu sesleri örtmesine özen gösterilmelidir.)
  • Ferahlık veren fresh kokular tercih etmeliyiz. Mekan içerisinde baharatlı veya şekerli ağır kokular değil çiçek kokuları kullanmalıyız. Mekanda yemek kokusu baskın olmamalı ya da giderlerdeki sorunlardan kaynaklı pis ve rahatsız edici bir koku olmamalı veya bizler ter kokmamalıyız.
  • Sağlık hizmeti sunan kurumlar istisnasız temiz olmalıdırlar. Çöpler dolu olmamalı, yerlerde leke olmamalı, hastaların kullandığı   lavabolar ve hastaların muayene, tedavi odaları, ikram sunulan bardaklar ve tabaklar kısacası A’dan Z’ye sağlık kurumunun her yeri her köşesi mazeretsiz temiz olmalıdır.
  • Butik sağlık hizmeti veren kurumların genel görüntüsü hastaları memnun etmeli..
  • Kurumda kullanılan ışıklandırma, renk, müzik vb. faktörler sağlık kurumları anlayışı ile örtüşmeli ancak diğer kurumlardan da bir farklılık göstermeli.
  • Yeni boyanmış ve silinmiş duvarlar, kapılar, tertemiz perdeler, temiz ve muntazam yerleştirilmiş mobilyalar, güncel mecmualar ve gazeteler haricinde butik sağlık hizmeti veren kurumlarda farklılık kullanılan aksesuarlarda, mobilyalarda ve objelerin motiflerinde saklıdır.
  • Kullanılan aksesuarlar, mobilyalar ve objelerin motifleri kullanışlı veya konforlu olmasının yanı sıra gösterişten uzak ancak kaliteyi vurgulayıcı olmalıdır.